2011-08-10 13:09:23• hírek • Kocsis Zoltán

Felkészülés hiányzókkal

Alig egy hónap választja el a magyar és a román labdarúgó válogatottat a sorsdöntő őszi Európa-bajnoki selejtezőktől, a két együttes pedig szerda este utolsó felkészülési lehetőségként Izlanddal illetve San Marinóval csap össze.

Magyarország szeptember első hetében előbb Svédországot fogadja, majd négy nappal később Moldovába látogat, a skandinávok elleni találkozóra való felkészülést pedig remekül szolgálhatja az Izland elleni hazai összecsapás. A szigetország elleni meccs annyira a svédek elleni felkészülés jegyében zajlik, hogy az akkor eltiltását töltő Vanczák Vilmos most nem is kapott behívót. Igaz, az Ibrahimovicék ellen szintén eltiltott Juhász Roland ott van a keretben.

A szerdai meccs kapcsán Egervári Sándornak leginkább a támadó szekció miatt fájhat a feje, hisz innen olyan emberek hiányoznak egészségügyi problémák miatt, mint a csapatkapitány Gera Zoltán illetve Szalai Ádám, Szabics Imre és Németh Krisztián. Bemutatkozhat a nemzeti tizenegyben ugyanakkor Lázár Bence (Újpest), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen, Norvégia) és Fehér Zoltán (Győr), és visszatérhetett Halmosi Péter (Haladás). Továbbra sem kapott meghívót viszont a belga bajnok Genk egyik vezéralakja, Tőzsér Dániel, akárcsak a német élvonalbeli Mainz szélsője, Stiber Zoltán.

Ami az izlandiakat illeti, öt helyen változott keretük az előre megadottakhoz képest. A legjelentősebb változás, hogy kimaradt az új feltörekvő csillag, Kolbein Sibórsson, akiért a nyáron az Ajax négy millió eurót sem sajnált, valamint a német Hoffenheim játékosa, Thór Sigurdsson. Ott van viszont minden idők talán legjobb izlandi futballistája, a Chelsea, a Barcelona, a Monaco és a Tottenham korábbi csatára, Eidur Gujohnsen, aki a nyáron az AEK Athénba szerződött. A veterán, 37 éves Hreidar Hreidarsson több mint 330 meccset játszott az angol élvonalban, Johan Gudmondsen (AZ Alkmaar, Hollandia) és Alfred Finnbogasson (Lokeren, Belgium) pedig az ígéretes új vonalat képviseli. Az izlandiak keretében mellesleg csak hat olyan futballista van, aki odahaza keresi a kenyerét - kettővel kevesebb, mint a magyarban.

A mérkőzés előtt búcsúztatja el a Magyar Labdarúgó Szövetség a nemzeti csapattól az 58-szoros válogatott, négyszeres magyar, egyszeres portugál bajnok Ferencváros-ikont, Lipcsei Pétert.

Romániának elvileg Argentína ellen kellett volna felavatnia az Nemzeti Arénát, ám a dél-amerikaiak felmondták a szerződést, így, miután a szövetség, az utazás miatt nemet mondott egy üzbegisztáni felkérésre, végül San Marino ellen mutatkozhat be a kispadon Victor Piturca - immár harmadszorra. A régi-új kapitánynak egy csapatra való játékosról - Marius Alexe, Iasmin Latovlevici, Paul Papp, Dorin Goian, Razvan Rat, Costin Lazar, Bogdan Stancu - kellett lemondania sérülések miatt. Ott van viszont a keretben a szatmárnémeti Florin Gardos. Visszakerült a kapitány egyik kedvence, Razvan Cocis is, és a törpeállam ellen bemutatkozhat Vlad Chiriches, Alexandru Chipciu, Sorin Stratila, Costin Curelea, Srdjan Luchin és Mihai Pintilii.

A román válogatott szeptember elején előbb Luxemburggal, majd Franciaországgal csap össze, ezen találkozókra készülhet fel a világ egyik leggyengébb nemzeti csapata ellen. San Marino ugyanis eddigi történelmében mindössze egy győzelmet aratott, mi több, 2008 novembere óta gólt sem lőtt - miközben becsúszott egy Lengyelország elleni 0-10, Magyarország és Finnország pedig egyaránt nyolcat rámolt be szegény Aldo Simoncini kapujába.

Simoncini mellesleg San Marino jelenlegi egyetlen professzionális játékosa, ő az olasz élvonalbeli Cesena második számú kapusa - s mint ilyen, néhány hete Adrian Mutu csapattársa is.

Érdekes megemlíteni, hogy mindkét meccs tévéközvetítése körül volt némi bizonytalanság, ám végül a DigiSport megegyezett a San Marinó-i szövetséggel. A Sport.ro jóvoltából pedig az erdélyi szurkolók is megtekinthetik Magyarország találkozóját - hála a 2014-es világbajnoki selejtezők sorsolásának.

Felkészülési mérkőzések:
Magyarország - Izland 20:45 Sport.ro
San Marino - Románia 21:30 DigiSport

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: